İstanbullu bir sinemasever için yazın geride kaldığı günler Film Ekimi programının açıklanmasıyla paralel doğrultudadır.Sonbaharın rüzgarını günden güne daha çok hissettirdiği günlerde Sonbahahar Film Haftası İstanbullu sinemaseverler için bulunmaz bir nimettir.

Her yıl olduğu gibi Cannes,Venedik,Sundance ve Toronto film festivallerinde gösterimleri yapılmış ve ödüller kazanmış olan filmlerin sunumunun yapılacağı Sonbahar Film haftasının bu seneki tarihleri 8-14 Ekim 2010.Atlas ve Beyoğlu sinemaları dışında Maçka G-Mall'da da gösterimlerin yapılacağı festivalin gala filmlerine kısaca bakacak olursak;

Somewhere-Başka Bir Yerde/Sofia Coppola

Sofia Coppola babasından yadigar yönetmenlik yeteneğinin olduğunu Lost In Translation filminde bizlere göstermişti.Uzun metrajlı 3.filmi olan Somewhere ile de Venedik'te Altın Ayıyı kazanan Sofia,Somewhere filminde çocukluk anılarından esinlenmiş.Hollywood eşrafından bir yıldızın alkol,uyuşturucu ve kızlarla çevrili bir hayatını ve 11 yaşındaki kızın bu hayata birşekilde dahil olması ve Hollywood yıldızının hayatını değiştirmesini konu alıyor.

New York I Love You/11 Farklı Yönetmen

Paris Jet'aime filminden aşina olduğumuz fikrin New York uygulaması olan yapımda 11 ayrı yönetmenin uyumayan şehir New York'ta çeşitli hikayeleri ele alışına tanıklık ediyoruz.Aşkların her türlüsünün yaşandığı şehirde birden çok yönetmenin kullanılması da onların gözünde Ne York'un ne demek olduğunu bizlere hissettiriyor.Yönetmen kadrosunda bizden diyebileceğimiz Fatih Akın ve oyuncu kadrosunda da Uğur Yücel bulunmaktadır.



Lung Boonmee Raluek Chat-Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor/Apitchanpong Weerasethakul


Bu yıl Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazanan bu Tayland yapımında böbrek yetmezliği yüzünden her geçen gün ölüme biraz daha yaklaşan Boonmee'nin bir gece yemek masasında vefat etmiş olan karısını ve oğlunu görmesiyle sohbete koyulması ve zaman içinde diğer akrabalarını da görmesini konu alır.Metafizik ve ilkel inançlarla bezeli filmin esas değindiği mevzu ise 'şefkat'.

Route Irish-Tehlikeli Yol/Ken Loach

Geçtiğimiz yıl "Looking For Eric" yapımıyla festivale katılan Ken Loach genel olarak işçi sınıfından manzaralar sunduğu yapımlarla adını duyurmuştur. Bu sefer ise dümeni farklı bir istikamete doğru çevirmiş.Route Irish'te Liverpoollu iki arkadaşın 2004teki terhislerinden sonra yüksek maaşı gözardı edemeyip Irak'ta güvenlik görevlisi olarak çalışmalarıyla başlayan süreç sonunda iki arkadaştan Frankie yeşil bölge olarak adlandırılan yolda öldürülür.Tesadüften öte bir cinayet olduğunu düşünen Fergus ise araştırmalara başlar.Ken Loach eleştirdiği konulara öfkesini saçmaya Route Irish devam eder.

The Town-Hırsızlar Şehri/Ben Affleck

Kameranın karşısında defalarca izlediğimiz Ben Affleck yönetmenlik deneyiminin 2.filminde başrolü de kendisine vermiş.Banka soygunu yapan bir çetenin başı olan Doug MacRay son soygunlarından sonra bankanın müdüresiyle aynı mahallede yaşadığını öğrenir ve Claire'a aşık olur.Bunun neticesinde hem Claire'a hem de kardeşi kadar yakın gördüğü Jem'e ihanet etmek istemeyen Doug'un bir seçim yapması gerekiyor.


Galalarda gösterimi yapılacak olan bu 5 yapım dışında Film Ekimi'nin programında birbirinden değerli birçok yönetmenin filmi bulunuyor.Toplamda 31 filmin gösterminin yapılacağı festivalde gösterimi yapılacak olan diğer filmler ise aşağıda yer alıyor.Filmlerin üzerina tıklayarak Imdb sayfalarından yapımlarla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Flicke Som Lekte Med Elden-Ateşle Oynayan Kız/Daniel Alfredson

Tournée-Turne/Mathiu Amalric (2010 Cannes En iyi Yönetmen Ödülü)

Kaboom-Gümm/Gregg Araki (2010 Cannes Eşcinsel Palmiye Ödülü)

Carlos/Olivier Assayas

Des Hommes Et Des Dieux-İnsanlar ve Tanrılar/Xavier Beauvois(2010 Cannes Büyük Ödül)

Revolución-Devrim

The Tree-Ağaç/Julie Bertucelli

Alting Bliver Godt Igen-Her şey Güzel Olacak/Christoffer Boe

L'illusionniste-Sihirbaz/Sylvain Chomet

Mammoth-Mamut/Benoít Delépine & Gustave Kervern

Cyrus-Anneme Dokunma/ Jay Duplass & Mark Duplass

Film Socialisme-Sosyalizm/Jean Luc Godard

Der Räuber-Hırsız/Benjamin Heisenberg

My Son My Son What Have Ye Done-Benim Güzel Oğlum Ne Yaptın?/Werner Herzog

Certified Copy-Aslı Gibidir/Abbas Kiarostami

Akmareul Boattda-Şeytanı Gördüm/Kim Ji-Woon

Inhale-Nefes Nefese/Balthasar Kormákur

Room In Rome-Ateşli Oda/Julia Medem

Szelid Teremtes-A Frankestein Terv-Duyarlı Evlat-Frankestein Projesi/Kornél Mundruczó

Chatroom-Hideo Nakata

HappyThankYouMorePlease-Mutluyum Devam Et/Josh Radnor

L'âge De Raison-Aşka Fırsat Ver/Yann Samuel

Get Low-Mezara Kadar/Aaron Schneider

Jack Goes Boating-Jack'in Kayık Gezintisi/Philip Seymour Hoffman

Cirkus Colombia-Güzel Bir Hayat Düşlerken/Danis Tanovic

La Princesse De Montpensier-Montpensier Prensesi/Bertrand Tavernier


Program ve yapımlarla ilgili daha detaylı bilgiye organizasyonun resmi sitesi olan Film Ekimi'nden ulaşabilirsiniz.Ayrıca festival dahilindeki yapımlarla ilgili yazılarınızı festival süresince bekliyoruz.


BİLET FİYATLARI
Hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seansları (tek fiyat): 4,00 TL. Hafta içi 19.00 seansı ve hafta sonu tüm seanslar: 12,00 TL tam, 8 TL indirimli (öğrenci ve 65 yaşını geçmiş sinemaseverler) Galalar (tek fiyat): 15 TL.

1 serzeniş:

Spicoli dedi ki...

Travis de bir şeyler karalasın da okuyalım. Festivallerde en azından.